Imahét a Krisztus-hívők egységéért

2021. január 17-24.

„Maradjatok meg szeretetemben és sok gyümölcsöt teremtek.”
(Jn 15,5-9)

  1. nap: Isten hívása: „Az fáraszt el halálosan, amit nem Isten bízott ránk, hanem csak mi akarjuk… Más a gyülekezeteinkben a munkálkodás és más a nyüzsgés.” (Ponicsán Erzsébet evangélikus lelkész)
  2. nap: Belső érés: „Bennem (Istenben) megmaradva fognak a dolgok igazán működni.” (Nagy Sándor baptista lelkipásztor)
  3. nap: Egy test: „Jézus szerette ezeket az embereket: időt szánt rájuk, a házát, a hétköznapjait megnyitotta előttük, a jövőjüket egybe szerkesztette.” (Szabó Sándor Péter református lelkipásztor)
  4. nap: Közös imádkozás: „Amikor mások azért imádkoznak, hogy nekünk életünk legyen és merjük az Istent Atyának szólítani, akkor a mélységekből előkerül mindaz a jó, ami ott rejtőzik, és új élet születik.” (Neruda Károly római katolikus lelkipásztor)
  5. nap: Megújulás Isten Igéje által: „Ne fordítsunk hátat a minket szeretettel intőnek!” (Hekli Katalin református lelkipásztor)
  6. nap: Mások elfogadása: „Képesek vagyunk az Ő szemével nézni, rátekinteni, kísérni a másik embert… Kedves ez a nép a történelmével, hogy itt él.” (Ponicsán Erzsébet evangélikus lelkész)
  7. nap: Növekedés az egységben: „Isten egy, Isten a változhatatlan, Isten nem kétértelmű, Isten nem félre érthető, Isten nem megtévesztő, Isten nem varázsló, Isten egységes önmagában. Ő az örök irgalom, egységes, örök igaz Isten.” (Simon Emil református lelkipásztor)
  8. nap: Megbékélés az egész teremtett világgal: „Isten pont az egyeseket szólítja meg azért, hogy aztán mindenki megszólítottá váljék.” (Erdélyi Csaba evangélikus lelkész)

Ökumenikus imahét 2021. január 20. – 4. nap

Ökumenikus imahét
2021. január 20.
4. nap: Közös imádkozás
Neruda Károly káplán szolgálata

Kedves Testvérek! Kedves Barátaim!
Kovácsné Himberger Judit – keresztény ember, feleség és édesanya – megtapasztalta az Isten és az imádság erejét az életében és megalkotta ezt az imát. Az ökumenikus imahét szolgálatában az ő lelki tapasztalatát hívtam segítségül, hogy a közös imádkozásról beszéljek Isten Szavának fényében. Amikor értetek imádkozom, amikor egymásért imádkozunk, akkor a háttérben mindig ott rejtőzik a lélek jó kívánása a másik felé: Légy boldog az életedben Istennel! 
Fogadjátok szeretettel ezt az imádságot: Neruda Károly káplán

„Felemelsz, hogy a hegyekről lássak,
Felemelsz, hogy járni tudjak a viharos tengeren
Erős vagyok, mikor a válladra veszel
Felemelsz, hogy több lehessek önmagamnál” – szól az ének, mit sokszor meghallgatok, ha magam vagyok.
Uram, pont így működsz az én életemben is.
Te mindig tudtad, mit miért teszek. Még akkor is, ha én magam nem. Ismered minden tettem indíttatását.
Ott voltál, mikor hosszú évekig, erőn felül próbáltam életben tartani az egyébként működésképtelen házasságomat. Ott voltál a háttérben, gyengéden, féltőn.
Mikorra már elhatalmasodott a baj s a volt férjem jóvoltából fedél sem volt már jómagam és négy gyermekem feje fölött, felemeltél. Megerősödtem, megtanultam bátran felvállalni a nehézségeimet, legyőzni a büszkeségem s azon aggodalmamat, mit fog szólni a családom, az ismerőseim köre, a hívek a templomunkból, mennyire fogja megviselni a válás szeretett gyerekeimet. Messze léptem a komfortzónámtól-sose hittem volna, hogy képes leszek rá.
Megtapasztaltam, hogy keresztényként nem csak abból áll az élet, hogy hosszú ideig csak tűröm, csak cipelem félresiklott életem nehézségeit. Uram, te nem ezt vártad tőlem, tudom, ilyen szinten biztosan nem! Sokkal inkább azt, hogy felálljak és tegyek magamért, a gyerekeimért! Felemeltél, hogy magasabbról lássak….
Nem volt nap, hogy ne küldtél volna segítő kezet a környezetemből, aki mellénk állt. Még ha szerény, fűtetlen, piciny is volt, de lett ideiglenes otthonunk, biztos munkahely, tartalék pénzforrás, varázslatos karácsonya a gyermekeimnek.
Vártál és vártál….megvártad, míg lesz erőm változtatni, míg végre lépek én is a játéktáblán. S mikor végre megtettem, te is léptél…mindjárt többet is!
A csodák azóta is kísérnek.
Négy gyermekkel az oldalamon hű, odaadó, igaz társra leltem. A gyerekek szerető, elfogadó, teljes családban élnek. (Rég lemondtam már róla.) Bővült a família azóta, kétszeresen is.
Nem szabadultam meg a múltamtól, a mai napig kísér tovább, kihat a mindennapjaimra. Mostanra azonban már sokat szelídült ez az árny. Igyekszem bátorsággal, alázattal, kevés panaszkodás kíséretében vállamra venni ezt a keresztet nap mint nap.  
Mindketten dolgozunk a férjemmel, túlzás nélkül állíthatom, éjjel-nappal. Hisz munkahelyünk után vár az itthoni, 2. műszak. Örömmel tesszük, mert a gyerekeink adják a jelenünk, jövőképünk gerincét. Ez a legnagyobb és egyben legtöbb örömet adó kihívás.  S miközben mindent megteszünk, mi erőnkből, képességünkből telik, megszámlálhatatlan gondviselő kézbe botlunk, azóta is. Sokszor eszembe jut, hogy össze se tudnám már számolni, hányszor kaptunk segítséget s ez által hányszor kerültünk el olyan nehézséget, amiktől joggal tartottunk. Ügyvéd, bank, bíróság, hitelügyintéző, gyámügyi hivatal: többször volt olyan időszak közös életünkben, mikor mélyre kellett ásnunk magunkat az illetékes szakemberekkel. Többször rezgett a léc, több téren is. Küzdöttünk, utánajártunk, nem adtuk fel. De a végső, az utolsó szó mindig a Tiéd volt. Kitetted a pontot a mondat végére akkor is, azóta is.
Hatszor mondtam IGEN-t legnagyobb ajándékodra, a gyermekre. Saját bőrömön tapasztaltam anyaságom kezdetétől, ahogyan mind a hathoz folyamatosan bővíted a legelőt.
Hálás vagyok az Egységünkért, a küzdelmeinkért, az örömeinkért és azért, mert a tudat már önmagában is boldoggá tesz: mindünket a válladon hordasz.
Ámen.

—————————-
Az istentiszteletek minden nap online követhetők
a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség közösségi oldalán:
https://www.facebook.com/rakospalotaievangelikusgyulekezet
Adományaikat a
http://perselypenz.lutheran.hu
oldalon keresztül juttathatják el gyülekezetünkhöz

Tartós élelmiszer gyűjtés a szegények számára

2020.11.29.
A Karitász-csoport folyamatosan szolgálja a szegény és hátrányos helyzetű embereket. Tartós élelmiszer adományokat fogad december 6-ig a szokásos módon, a hétköznapi misékkor a Szűz Mária oltárnál letéve, illetve karitászidőben és vasárnap 9-10 óráig a közösségi házban. Gondoljunk arra, hogy az egyház küldetésének része a sérülékeny emberek támogatása.